Delhaize: de hele arbeidswereld moet solidair zijn!

Delhaize: de hele arbeidswereld moet solidair zijn!

Enkele dagen geleden, aan de vooravond van de internationale dag van de strijd voor vrouwenrechten, kondigde de directie van de groep Delhaize een plan aan om de 128 winkels van de groep in België te verzelfstandigen. De meer dan 8.000 collega’s van Delhaize zijn geschokt door deze aankondiging, die de werknemers van de onderneming zwaar zal treffen.  

De argumenten van de directie en bepaalde redacteurs zijn duidelijk: de verzelfstandiging zal rendabeler zijn. Met de verklaarde doelstelling om zich te ontdoen van de ketenen van de sociale veroveringen van de laatste decennia, is het duidelijk dat de verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en lonen alleen maar ten goede zal komen aan enkele mensen, de aandeelhouders van de groep. Deze beslissing is des te beschamender omdat de groep in 2021 meer dan 47 miljoen aan dividenden aan zijn aandeelhouders heeft uitgekeerd.

Onze supermarktcollega’s hebben tijdens de pandemie in de frontlinie gestaan, net als verzorgers en andere beroepsgroepen. Het management van Delhaize heeft besloten hen op deze manier te bedanken. De tijd van applaus is allang voorbij!

De werknemers en hun vakbonden hebben duidelijk gemaakt dat ze dit niet zullen laten gebeuren. De dag na de aankondiging staken niet minder dan 100 winkels in het hele land.

Een actieplan wordt besproken en met deze motie betuigt de ACOD LRB Brussel haar oprechte solidariteit met alle collega’s bij Delhaize. Deze strijd mag niet de enige strijd blijven van de werknemers van Delhaize Groep. Terwijl onze arbeidsomstandigheden en lonen alleen maar verslechteren, zullen, als de directie van Delhaize erin slaagt haar plan op te leggen, ook andere merken en vervolgens andere sectoren het slachtoffer worden van de vraatzucht van het grootkapitaal.

De ACOD LRB Brussel zet zich daarom in om de werknemers van Delhaize te informeren, te sensibiliseren en te mobiliseren in solidariteit. Houd stand, kameraden, wij staan aan jullie zijde!

Brussel, op 14.03.2023

No Comments Yet

Comments are closed