Steunmotie voor de Zuid-Afrikaanse studenten

 

etudiants_0

 

Steunmotie voor de Zuid-Afrikaanse studenten

28.10.2016

Wij, afgevaardigden van ACOD-LRB, op 28 oktober 2016 bijeen in de Algemene Vergadering van Technische Bureaus (AVTB), hebben kennis genomen van de volgende feiten:

De Zuid-Afrikaanse studenten zijn met honderdduizenden in beweging gekomen sinds minister voor het hoger onderwijs Blade Nzimande op 19 september heeft aangekondigd dat het inschrijvingsgeld voor de universiteit met 8% wordt verhoogd.

“Fees must fall !” (“Weg met het inschrijvingsgeld”), zeggen de studenten. Ze vragen gratis hoger onderwijs, want alleen zo krijgen de kinderen van de zwarte meerderheid kans op opleiding. Hun eis kreeg de steun van de vakbond van metaalbewerkers (NUMSA).

Maar de regering beantwoordt hun eisen met meedogenloze repressie. Al op 28 september beschoot de politie de studenten van dichtbij met rubberkogels op de campussen van Johannesburg en van de Kaap.

Tientallen studenten werden gearresteerd. Op 14 oktober, weer in Johannesburg, belandden meerdere studenten in het ziekenhuis na beschieting door de politie. Op dinsdag 18 oktober begon in Johannesburg het proces tegen verschillende studenten, onder wie Busisiwe Cathrine Seabe, een van de studentenwoordvoersters.

Als arbeidersorganisatie hebben wij de plicht de eisen van de Zuid-Afrikaanse studenten te steunen.

Samen met hen eisen wij dan ook:

“Onmiddellijke stopzetting van de repressie tegen de Zuid-Afrikaanse studenten!”,

“Stopzetting van alle rechtszaken tegen Busisiwe Seabe en haar kameraden!”,

“Onmiddellijke tegemoetkoming aan de eisen van de studenten: gratis hoger onderwijs voor allen! Geen inschrijvingsgeld!”.

 

Wij roepen de andere sectoren van de ACOD en ook de andere Centrales van het ABVV op zich achter deze internationale beweging van arbeiderssolidariteit te scharen.

No Comments Yet

Comments are closed