Solidariteitsmotie van de ACOD LRB Brussel tegen de repressie in China/Hong Kong

De ACOD LRB Brussel is volledig gekant tegen de repressie van vakbondsleden en voorvechters van de democratie in Hong Kong. Onze vakbond, die werknemers in de Brusselse lokale en regionale besturen vertegenwoordigt, steunt solidariteitscampagnes met diegenen die strijden voor echt onafhankelijke vakbonden en democratische werknemersrechten in Hong Kong en China.

Wij betuigen onze solidariteit met de vakbondsleden en de bevolking van Hong Kong, die geconfronteerd worden met ongekende aanvallen op de democratische rechten. Onze vakbond wijst erop dat Hongkong sinds 2020 het toneel is van zware politieke repressie door de regering, die een nationale veiligheidswet met draconische sancties heeft opgelegd. Deze wet wordt gebruikt om democratische rechten in Hong Kong de kop in te drukken.

Prominente vakbondsmensen zijn het doelwit. Winnie Yu Wai-ming, verpleegster en oprichtster van de Hospital Authority Employees Alliance (HAEA), zit momenteel in de gevangenis in afwachting van een proces op beschuldiging van « subversieve activiteiten », evenals Carol Ng van de HKCTU. De HAEA werd opgericht tijdens de protesten van 2019 voor democratie en was de eerste ziekenhuisvakbond ter wereld die staakte voor meer middelen om Covid-19 te bestrijden.

De ontwikkelingen in Hongkong zijn « een brute aanval op de fundamentele mensenrechten: vrijheid van vereniging, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering », aldus Sharan Burrows, algemeen secretaris van het ITUC. De Union for New Civil Servants heeft aangekondigd dat zij onder dreigementen van de regering in 2021 zal worden opgeheven. Het regime in China duldt geen onafhankelijke vakbonden of democratische grondrechten en breidt dit politieke systeem nu uit tot Hong Kong.

Wij roepen de gehele vakbeweging en sociale beweging op om :

– de afschaffing te eisen van de repressieve nationale veiligheidswet net als het annuleren van ongegronde aanklachten tegen activisten voor democratie.

– solidariteitscampagnes te steunen met diegenen die strijden voor werkelijk onafhankelijke vakbonden en democratische arbeidersrechten in Hong Kong en China.

No Comments Yet

Comments are closed