AB Inbev: de ACOD-LRB steunt de stakende werknemers

De ACOD-LRB steunt alle werknemers van AB Inbev die staken voor het recht op een veilige werkplek in het kader van de Covid-19 pandemie. Een recht dat de directie met voeten heeft getreden.

 

Er zijn 10 werknemers van de logistieke afdeling van het fabriek AB Inbev Jupille die besmet zijn, waarvan twee in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het tragisch gevolg van het crimineel beleid waarbij winst maken op de eerste plaats komt.

Op 30 april was de bestuurder van het VBO Pieter Timmermans nochtans duidelijk: “De plaats waar je werkt is misschien wel de veiligste plaats om niet besmet te worden” (RTBF 30 april 2020). Het patronaat was bezorgd over de financiële verliezen door de lockdown.

Vandaag toont de situatie in Jupille op tragische wijze het tegendeel aan. Dit wordt ook bevestigd door een recent onderzoek van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid: de grootste Covid-19 besmettingshaarden zijn de scholen en de werkplek. Dit verklaart de toename van het aantal gevallen sinds het begin van het schooljaar (RTBF 10 september 2020).

De directie van AB Inbev heeft de eerste besmettingen genegeerd. Erger nog, ze heeft de werknemers niet eens op de hoogte gebracht. De realiteit werd bewust verborgen gehouden om de productie niet in gevaar te brengen. Resultaat: er ligt een werknemer in coma.

Wel, vandaag ligt de productie stil.

Sinds 3 september staken de werknemers van Jupille voor hun legitiem recht op een veilige werkplek. Dit is een eenvoudige eis die niet in de smaak valt bij de directie die, nadat ze de waarheid hebben verborgen gehouden, het stakingsrecht van de werknemers met druk en intimidatie aanvalt. De directie heeft gerechtsdeurwaarders naar de woonplaats van de afgevaardigden en werknemers gestuurd en dreigt met dwangsommen van 2.500 euro per dag.

Op 7 september was het de beurt aan de werknemers van Jumet en Anderlecht om hun collega’s van Jupille te steunen. Op 9 september vonden er werkonderbrekingen plaats in Leuven en Hoegaarden.

Wat er bij AB Inbev gebeurt, ontmaskert de logica van de directie van grote bedrijven om in de eerste plaats hun winsten te beschermen. Zelfs als het betekent dat de gezondheid van de werknemers moet worden opgeofferd.

Het is tegen dit crimineel beleid dat de werknemers van AB Inbev zich vandaag verzetten.

Zij verdienen de steun van de werknemers van de openbare diensten, die ook het slachtoffer zijn geworden van de tekortkomingen van de overheid.

Maar AB Inbev is slechts het topje van de ijsberg. Want hoeveel werkgevers respecteren vandaag de dag de veiligheidsmaatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad worden voorgesteld?

Voor de ACOD-LRB wordt er niet onderhandeld over de gezondheid van de werknemers. Ze zal een delegatie sturen ter ondersteuning van het stakingsrecht van de werknemers van AB Inbev om zich te beschermen.

Brussel, 11/09/2020

 

 

No Comments Yet

Comments are closed