Motie voor solidariteit met de Grootstedelijke Sociale Kliniek Elliniko!

We hebben vernomen dat de Grootstedelijke Sociale Kliniek Elliniko (GSKE) in Athene opnieuw met uitzetting wordt bedreigd ten voordele van een groot privatiseringsproject van een stedelijk zeefront in Europa. De leden van de kliniek hebben op 11 februari 2020 een kennisgevingsbrief ontvangen van “Helliniko nv” waarin ze op de hoogte worden gebracht dat zij voor 15 maart worden uitgewezen. Het is de tweede keer dat het gezondheidskliniek wordt bedreigd. Toen de kliniek voor de eerste keer met uitzetting werd bedreigd, heeft de verontwaardiging van de patiënten en burgers geleid tot een grote mobilisering in Griekenland en in het buitenland. Er hebben betogingen plaatsgevonden in Duitsland en in België, prominenten uit de artistieke, wetenschappelijke en medische wereld alsook de Parlementsleden hebben hun steun betuigd. Dankzij deze mobilisering heeft men de plannen van “Hellinsko NV” kunnen tegenhouden. De toenmalige Griekse regering had verklaard dat de kliniek haar activiteiten kan verder zetten op de huidige locatie totdat er een andere locatie wordt gevonden die geschikt is voor het nagestreefde doel en dat makkelijk toegankelijk is voor de patiënten.

We mogen deze bedreiging niet aanvaarden, vooral aangezien het de bedoeling is de grote ontwikkelaar Lambda Development toe te laten dit belangrijk terrein uit te buiten. Er wordt de kliniek een heel korte termijn gegeven om een grote mobilisering te vermijden. We hebben besloten ons hiertegen te verzetten.

In 2016 heeft een delegatie de geneesmiddelen en het medisch materiaal die de ACOD-LRB heeft ingezameld naar de kliniek gebracht.

We hebben kunnen vaststellen met welke nauwkeurigheid de vrijwilligers in de apotheek van de kliniek de gekregen geneesmiddelen ordenen om ze op efficiënte wijze te verdelen. Doordat de uitzetting op zo’n korte termijn zou plaatsvinden, dreigen er duizenden dozen geneesmiddelen, babyvoeding, enz. weggegooid te worden. De kliniek voorziet niet enkel geneesmiddelen voor patiënten die naar de kliniek komen maar levert ze ook aan rusthuizen, onthaaldiensten voor vluchtelingen en migranten en zelfs aan openbare instellingen en ziekenhuizen, zolang er een gebrek is aan deze geneesmiddelen op de Griekse markt. Deze uitzetting zou ook leiden tot de sluiting van een tandartsenpraktijk en een kabinet cardiologie, die beiden van materiaal en benodigdheden worden voorzien door schenkingen.

We mogen dit niet aanvaarden.

Veel van de vrijwilligers die in de kliniek werken, zijn artsen, apothekers en gezondheidsmedewerkers die een groot deel van hun vrije tijd aan de kliniek wijden. De uitzetting zou hen ervan weerhouden hun solidariteitswerk verder te kunnen uitoefenen.

We mogen dit niet aanvaarden.

We weten al jaren dat de ontwikkelingen in Griekenland een voorbode zijn voor wat er bij ons gaande is. Sinds haar oprichting in 2011, beheert de kliniek zelf de gratis zorg die ze verleent aan meer dan 8000 patiënten, verdeelt over 72000 bezoeken, een gemiddelde van 1500 behandelingen per maand en met een piek tijdens de crisis in 2014-2015. Deze trend wordt vandaag verder gezet, ook al zou Griekenland niet meer onder financieel toezicht staan, genieten 450 à 500 personen nog elke maand van behandelingen in de kliniek. Een groot deel van de Grieken worden uitgesloten van de sociale diensten. Helleniko is de grootste kliniek en is niet de enige kliniek in Griekenland, waarvoor allen zich dagelijks in het zweet werken.  Mocht de kliniek sluiten, vormt dit een bedreiging voor alle klinieken in Griekenland en de patiënten zullen niet weten tot wie ze zich moeten wenden.

We mogen dit niet aanvaarden.

Zoals de kliniek in de open brief, bestemd voor de Griekse regering, schrijft: “Ze willen de kliniek sluiten zonder ons een alternatief aan te bieden. Ze willen het gebouw van 200 vierkante meter slopen alsook de kliniek, die ondersteuning biedt aan de burgers die worden uitgesloten uit de Griekse maatschappij alsook aan de slachtoffers van het bezuinigingsprogramma dat de Griekse regering sinds 2010 voert.”

We mogen dit niet aanvaarden.

Wij steunen de eisen van de GSKE om haar werk verder te kunnen zetten op de huidige werkplek, een locatie die de patiënten kennen, makkelijk toegankelijk is en waar vele aanpassingen gezorgd hebben voor een efficiënte infrastructuur. Als de Griekse regering volhardt in deze uitzetting, bewijst ze dat ze projecten steunt die de burgers, die zwaar getroffen zijn door het decennium van recessie in Griekenland, benadelen.

Wij steunen hen ook in hun visie op een eerlijk gezondheidsbeleid. Hoewel dit type kliniek momenteel onmisbaar is, is het niet de bedoeling om ze definitief te houden, maar om ervoor te zorgen dat het algemene beleid de openbare diensten opnieuw de plaats geeft die ze in de gezondheidszorg verdienen. Door de zware besparingen worden de onderfinanciering en het slecht functioneren van het Griekse gezondheidsstelsel als normaal beschouwd en hebben geleid tot de oprichting van deze klinieken. Deze klinieken strijden ook tegen deze problemen.

Hierin komt onze strijd samen.  De ACOD-LRB steunt daarom de strijd die de kameraden van de Elliniko-kliniek op het punt staan te voeren. Solidariteit is ons wapen!

 

U kunt uw boodschap van solidariteit versturen naar:

CLINIQUE SOCIALE MÉTROPOLITAINE D’ELLINIKO

Telefoonnummer: +30 210 9631950

Adres: voormalige Amerikaanse militaire basis

(op 200 meter van het kantoor van de verkeerspolitie van de gemeente Helliniko, naast het Cultureel Centrum van Helliniko).

Postcode: TK16777, Elliniko, Attiki, Greece

Website: http://www.mkiellinikou.org/en/

Email: mkiellinikou@gmail.com

Brussel, 09/03/2020,

Motie voor solidariteit met de Grootstedelijke Sociale Kliniek Elliniko

 

No Comments Yet

Comments are closed