Solidariteisboodschap aan Laurent Vanhaelen, ontslagen delegee bij Econocom

Wij eisen dat Laurent Vanhaelen, al 19 jaar, 5 mandaten lang delegee (secretaris van de ondernemingsraad en afgevaardigde in zowel het comité als de Europese ondernemingsraad), wordt gere-integreerd bij Econocom.

Het brutaal ontslag van Laurent – waarbij de procedure niet gerespecteerd werd en letterlijk wordt gesteld dat de syndicale activiteit de reden is van ontslag –is een antisyndicale aanval die kadert in de guerilla die Econocom ondertussen al járen voert tegen haar vakbondsafgevaardigden: er werden al 4 andere gemandateerden ontslagen in de afgelopen 3 jaar, de directie heeft geen enkel respect voor de syndicale organen, registreert syndicale tijd ook letterlijk op de loonfiche (zodat men er moeilijk mee naar een bank of verhuurder kan stappen…), lanceert persoonlijke aanvallen, stuurt aangetekende brieven met verwittigingen naar delegees,…

Bedrijven als Econocom maken gebruik van het feit dat het volgend jaar weer sociale verkiezingen zijn en de beschermingsvergoeding momenteel het laagst is, om zich van strijdbare delegees zoals Laurent te ontdoen. Dit is een ernstige aanval op de vakbondsrechten: de werkgever zet de vakbond compleet buiten spel en ontmoedigt ook toekomstige kandidaten om op te komen bij de volgende verkiezingen. Daardoor komt het volledige syndicaal werk van de afgelopen decennia op de helling te staan.

Wij eisen de re-integratie van Laurent en zullen ons tegen zijn ontslag blijven verzetten. Daar bovenop zullen wij ook blijven vechten voor onze syndicale vrijheden, het vrij uitoefenen van ons mandaat en het recht op collectief onderhandelen. Een aanval op één van ons is een aanval op ons allemaal !

ACOD-LRB Brussel, 03/109/2019

No Comments Yet

Comments are closed