Motie voor solidariteit met de Grootstedelijke Sociale Kliniek Elliniko!

De sector Lokale en Regionale Besturen van de ACOD – Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat vandaag, 11 juni 2018, samenkomt in de Algemene Vergadering van de Technische Bureaus, verklaart:

Op 31 mei 2018 heeft het semi-gouvernementele agentschap Elliniko A.E. een uitwijzingsbevel verstuurd naar de Grootstedelijke Sociale Kliniek Elliniko (GSKE), die ten laatste op 30 juni 2018 de lokalen moet verlaten zodat Elliniko A.E. de eigendommen aan een koper zou kunnen overmaken. In 2016-2017 hadden de ACOD LRB en andere verenigingen zich gemobiliseerd om dit sociaal gezondheidskliniek te steunen in het kader van een solidariteitscampagne met Griekenland en tegen het besparingsbeleid binnen de gezondheidszorg. Wij zijn diep geschokt dat onze kameraden vandaag met uitwijzing bedreigd worden. We drukken onze volledige solidariteit uit met het fantastische werk dat onze kameraden al jaren verrichten.

Tot op heden heeft men hen geen enkel alternatief of voorstel gedaan om de kliniek op een andere plaats te vestigen. Men heeft hen de opdracht gegeven de deuren te sluiten en onmiddellijk een punt te zetten achter hun intense activiteit ten voordele van de gemeenschap. Sinds december 2011 hebben ze 7366 patiënten behandeld en 64.025 consultaties gedaan. Ze zijn in Griekenland ook pioniers op het vlak van de recyclage van geneesmiddelen. Dankzij de geneesmiddelen die ze verzameld hebben, werden honderden organisaties in heel Griekenland geholpen. Ze hebben niet alleen hun eigen patiënten verzorgd, maar ze hebben ook geneesmiddelen en medisch materiaal bezorgd aan andere sociale klinieken en aan openbare hospitalen, sociale diensten en organisaties voor gehandicaptenzorg, crèches, vluchtelingencentra en tal van andere instellingen. Het is een lange lijst, want iedereen die zich tot hen richtte, vond gehoor bij de vrijwilligers van GSKE en hun medewerkers. Duizenden mensen, binnen en buiten Griekenland, hebben geneesmiddelen, medisch materiaal en hulppakketten geschonken alsook steun voor het werk dat ze verrichten.

Het werk dat ze leveren heeft journalisten, alsook universitaire en andere groepen van over de hele wereld aangetrokken die structuren willen oprichten zoals deze gratis kliniek. Ze wilden allemaal te weten komen hoe dit centrum georganiseerd was, hoe men te werk ging, enzovoort. De GSKE heeft in een geest van solidariteit en respect voor elk menselijk wezen iedereen geholpen die op hen beroep deed (en wees er maar zeker dat ze dit in de toekomst zullen blijven doen).

Tijdens een in spoed bijeengeroepen algemene vergadering op 31 mei hebben de vrijwilligers besloten niet op te geven zonder strijd. Ze zouden trouwens hun patiënten niet meer in de ogen durven kijken als ze zich bij de situatie neer zouden leggen zonder zich te verzetten. Ze hebben verklaard dat ze de lokalen niet zullen verlaten en dat ze weerstand zullen bieden aan elke maatregel die hen belet hun taken uit te voeren, zolang er geen gepast alternatief is gevonden. Hun belangrijkste plicht is en blijft het verzorgen van patiënten. Ze hebben verklaard: “We zullen niet lijdzaam toezien terwijl men voor onze ogen het resultaat vernietigt van zeven jaar inspanning. We hebben geneesmiddelen en medisch materiaal verzameld ter waarde van honderdduizenden euro’s. Dit mag niet zo maar in de vuilnisbak belanden, maar moet uitgedeeld worden aan patiënten zodat ze kunnen herstellen of hun gezondheid kunnen verbeteren.”

De ACOD LRB steunt de strijd die de kameraden van de Kliniek Elliniko zullen voeren. Solidariteit is ons wapen!

 

U kunt uw boodschap van solidariteit versturen naar:

CLINIQUE SOCIALE MÉTROPOLITAINE D’ELLINIKO

Telefoonnummer: +30 210 9631950

Adres: voormalige Amerikaanse militaire basis (op 200 meter van het kantoor van de verkeerspolitie van de gemeente Helliniko, naast het Cultureel Centrum van Helliniko).

Postcode: TK16777, Elliniko, Attiki, Greece

Website: http://www.mkiellinikou.org/en/

Email: mkiellinikou@gmail.com

Brussel, 11/06/2018

No Comments Yet

Comments are closed