Solidariteit met de werknemers van Carrefour!

De werknemers van de Lokale en Regionale Besturen van Brussel en hun vakbondsafgevaardigden zijn niet enkel bezorgd om wat er binnen hun eigen bedrijven gebeurt. Ze voelen ook veel verwantschap met hun collega’s binnen andere bedrijven en sectoren. Daarom uit onze sector ACOD – LRB van Brussel haar oprechte solidariteit met de werknemers van Carrefour. We stellen nogmaals vast dat een multinational meer dan 1000 werknemers aan de deur zet. Er wordt niet onder stoelen of banken gestoken dat men de loon- en arbeidsvoorwaarden van degenen die de kans krijgen om te blijven, verder te vernietigen.

Uiteraard zitten we in een “overgangsperiode”, maar het voorwendsel van de digitalisering mag geen reden zijn om een sociaal bloedbad aan te richten. De evolutie van een stoommachine naar een elektrische motor of van een werkatelier naar bandwerk waren ook “overgangsperiodes” met productiviteitsverhogingen die significanter waren dan de digitalisering van vandaag. De werknemers hebben dit niet zo maar aanvaard. Ze hebben hun eisen gesteld en ze hebben kortere werkweken verkregen met betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

De cijfers van 2017 zijn nog niet gekend maar we weten dat Carrefour een recordomzet heeft gedraaid in 2016. Wereldwijd hebben ze een cumulatieve winst van 8,5 miljard euro geboekt. In 2016 heeft Carrefour Belgium 65 miljoen euro winst gemaakt. Het management betaalde 50 miljoen aan dividenden uit aan het moederbedrijf. Doorheen de jaren heeft Carrefour honderden miljoenen fiscale douceurtjes toegekend gekregen van de Belgische staat, eerst via de eigen interne bank en vervolgens via de notionele interestaftrek. Dit is ruim voldoende om de overgang te verzachten in plaats van de werknemers het gelag te laten betalen.

Daarom roepen we de werknemers en militanten van de LRB op solidair te zijn met de werknemers die het slachtoffer zijn van Carrefour. Als de Carrefour-medewerkers een nationale betoging organiseren, zullen we deelnemen aan de mobilisatie. Als ze staken, zullen we hen steunen met solidariteitsbezoeken en met het beantwoorden van hun oproepen. Wat er vandaag met de werknemers van Carrefour gebeurt, kan morgen ook met ons gebeuren. Samen, zijn we sterker; wie strijdt, kan verliezen maar wie niet strijdt, heeft altijd verloren.

Brussel,

07/02/2018

Voor de ACOD LRB van Brussel,

Muriel DI MARTINELLI / Federaal Secretaris

No Comments Yet

Comments are closed