Toenemend verzet tegen het vrijhandelsverdrag TTIP en de Europese besparingspolitiek

 

DSCF3475

                                       Crédit photo : Collectif Krasnyi

Persbericht
Toenemend verzet tegen het vrijhandelsverdrag TTIP en de Europese besparingspolitiek
Brussel 19 december 2014

Vandaag 19 december hebben meer dan 3000 mensen op een vreedzame manier de Europese wijk in Brussel omsingeld. Vanaf 7 uur werden verschillende kruispunten bezet als protest tegen 1) het soberheidsbeleid opgelegd door de Europese Unie en 2) de vrijhandelsverdragen die onderhandeld worden door de EU, waaronder TTIP en CETA. Vanaf 10 uur zijn de betogers opgestapt rond de Europese wijk, onder luid getoeter begeleid door tientallen tractoren uit alle hoeken van België. Er waren talrijke buitenlandse delegaties, uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die deelnamen aan de acties.

Alhoewel de Europese leiders ervoor hadden gekozen om de hoofdstad te verlaten op de dag van hun aankomst, donderdag 18 december, en ze zo ontkwamen aan de omsingeling, was er toch een talrijke opkomst. De deelnemers hekelden de invloed van de lobbies op de Europese wetgeving, en de geplande antidemocratische vrijhandelsverdragen.

Deze acties bewijzen dat de strijd tegen de vrijhandelsverdragen en tegen de soberheidspolitiek de steun van de bevolking geniet, en nog aan belang wint. Er waren slogans ter verdediging van de gezondheidszorg, het leefmilieu, het onderwijs, cultuur, landbouw en de bescherming van de werknemers tegen de aspiraties van de multinationals.

De mobilisatie maakt deel uit van de strijd tegen het antisociale programma van de regering Michel, die o.a. van plan is het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten te ondertekenen.

In het verlengde van deze mobilisatie hebben militanten ook de gebouwen van de bedrijfslobbys
BusinessEurope en Food & Drink bezet, als protest tegen de nauwe banden tussen de multinationals en de Europese autoriteiten.

De Alliantie D19-20 is een samenwerkingsverband dat een tachtigtal organisaties groepeert waaronder boeren, vakbonden, NGO’s, jongerenorganisaties, feministen, milieumilitanten. De Alliantie had opgeroepen tot een actiedag tegen het Europa van het geld en tegen de vrijhandelsverdragen. Er waren ook verschillende delegaties uit andere Europese landen. In de voorbije hete herfst waren er reeds talrijke mobilisaties, maar ook onze oproep werd zeer goed opgevolgd.

De Alliantie D19-20 is tevreden met het succes en roept op om alle toekomstige acties en sensibilisatiecampagnes te ondersteunen. De alliantie zet de strijd verder, met bijzondere aandacht voor de band tussen het nationale, Europese en internationale niveau.

De volgende acties komen er op de werelddag tegen de vrijhandel: 18 april 2015.

Meer… twee besluiten van de Europese Raad, het tegengestelde van wat de burgers willen:
• opnieuw de focus op investeringen (concretisering van het plan Juncker) en het engagement van de lidstaten om het structureel hervormingsprogramma te intensifiëren (nog meer soberheidsbeleid!)
• bevordering van de multilaterale handelsbetrekkingen en het afsluiten van bilaterale akkoorden met sleutelpartners. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten een inspanning doen om de TTIP-onderhandelingen af te sluiten met een ambitieus, volledig en wederzijds gunstig akkoord tegen het eind van 2015.

Perscontacten
Nederlands: Raf Verbeke, raf.verbeke@skynet.be, +32 497 23 07 60 (NL, EN, DE)
Frans : Sebastian Franco, sebastian@altersummit.eu, +32 488 15 02 16 (FR, EN, ES, IT)

www.d19-20.be

No Comments Yet

Comments are closed