Voor een antiracistische Eerste Mei

Voor een antiracistische Eerste Mei: eenheid in de strijd van alle arbeiders!

 (Met de steun van de Réagis FGTB Bruxells, JOC Bruxelles, Initiative de Solidarité avec la Grèce qui Résiste, CADTM, ATTAC 1 en 2, op datum van 10/4)

 De Eerste Mei is de internationale strijddag van alle arbeidsters en arbeiders. Op 1 mei 2014 roepen wij op voor een betoging tegen het racisme. Immers, een jaar geleden defileerde het extreem-rechtse Nation in de straten van Brussel. Dit jaar hebben we besloten om deze racistische en fascistische organisatie geen kans te bieden om de Dag van de Arbeid te laten misbruiken.

Reeds verschillende jaren op rij ondergaan we een brutaal besparingsbeleid dat de werkers viseert: loonblokkering, aanval op de rechten van de werklozen, enzovoort. De crisis dient als voorwendsel voor het patronaat om af te danken, en  voor de overheid om mensen die op pensioen gaan niet te vervangen. Geen wonder dat de werkloosheid toeneemt. En dan zet men de werklozen nog steeds meer onder druk. De feiten spreken nochtans voor zich: er is in België één jobaanbieding voor 19 werkzoekenden, in Brussel zelfs slechts één per 48 werkzoekenden.

 De detachering van arbeiders uit landen met veel lagere lonen en arbeidsvoorwaarden leidt tot sociale dumping, en het patronaat misbruikt de clandestiniteit waarin mensen zonder papieren moeten werken om de arbeidsvoorwaarden van iedereen onderuit te halen. Verdeeldheid onder de arbeiders biedt aan de regering een uitstekende kans om haar rampzalig beleid te verdoezelen.

 Het soberheidsbeleid betekent verarming van de bevolking en het ontbreken van een toekomstperspectief. Schrik voor de toekomst en sociale wanhoop leiden er dan toe om bepaalde bevolkingscategorieën te stigmatiseren. Maar laat ons niet in deze val trappen! Het discours tegen werklozen en vreemdelingen kan ons alleen verdelen en in de kaart spelen van de heersende klassen. De crisis is niet de schuld van de werklozen of de immigranten. Dat is nochtans wat extreem-rechts met zijn racistische praat wil doen geloven. Extreem-rechts geeft zich uit voor een alternatief, maar hanteert in werkelijkheid alleen de oude truc van de zondebok. De echte verantwoordelijken, de ondernemers, de aandeelhouders, de financiële machten worden niet geviseerd. Extreem-rechts wil ook een zeer repressief staatsapparaat, zonder stakingsrecht, zonder de vrijheid om actie te voeren en te protesteren, met nog meer repressie tegen wie zijn rechten verdedigt of er een andere mening op nahoudt. Extreem-rechts is de vijand van onze sociale rechten, het zijn bondgenoten van de machthebbers voor wie ze het vuile werk willen opknappen.

 Alleen door eenheid kunnen we het tij doen keren. De Eerste Mei is een dag van strijd en internationale eenheid tegen de kapitalistische aanvallen. Laten we allen samen betogen en opkomen voor een eensgezind verzet!

Op straat mag er geen plaats zijn voor wie er haat, verdeeldheid en racisme wil zaaien!

 Afspraak op 1 mei aan het Centraal Station te 13u. In betoging zullen we door de straten van Brussel naar het Rouppeplein trekken.

 

Raadpleeg ook onze FB pagina

No Comments Yet

Comments are closed